Lúdtalp:

 

Lúdtalpról csak a járni tudó kisgyermeknél beszélhetünk ( a láb boltozatos szerkezete járástanulás közben; a terhelés hatására alakul ki, 1-2 éves korban ). A csecsemő "lúdtalpasnak " tűnő talpa esetén a boltozatot a vastagabb zsírpárna tölti ki. A növekedés során egyre növekvő testsúly nehezedik a gyermek lábára.

Serdülőkorban a nagyobb igénybevétel, esetleg sportolás kapcsán a beteg fokozott izommunkával, a lábizmok megfeszítésével támogatja a gyenge szalagapparátust. Az állandó izomfeszülés fájdalmakhoz, gyulladásos jelenségekhez vezet. A gyermek fáradékonyságról, a lábszár elülső élének fájdalmáról számol be.

Felnőttkorban az előrehaladott lúdtalpas állapotot tovább ronthatja a folyamatos megerőltetés, olyan foglalkozások, melyek fokozatosan igénybe veszik a lábat: pincér és egyéb munkakörök. Fájdalmas lehet a belbokatájék, gyakran térd és derékfájdalom is csatlakozhat a panaszokhoz.

kialakulása>>> tünetei>>> megelõzése>>> kezelése>>>

Sajnos a munkám miatt időnként elkerülhetetlen, hogy nehéz tárgyakat felemeljek. Mit tehetek a derékfájdalom elkerülése érdekében?