Térdfájás: Keresztszalagsérülések

 

Iránytű a
Térdfájdalomhoz
> Mi okozza?
> Mikor menjünk orvoshoz?
> Életvitel a megelõzéshez
> Vizsgálat
> Gyógyszerek
> Mikor kell mûteni?
> Egyéb kezelések
Sérülések
> Keresztszalag
> Oldalszalag
> Meniscusok

Hogyan sérülnek meg az elülső és a hátsó keresztszalagok?

A keresztszalagok sérülését néha "húzódásként" említik. Az elülső keresztszalag (ACL) leggyakrabban hirtelen csavaró mozdulat következtében nyúlik meg vagy szakad el (vagy mindkettő), például amikor a lábfej rögzült az egyik irányban és a térd ellentétes irányban fordul el. A hátsó keresztszalag (PCL) leggyakrabban közvetlen behatáskor sérül, például autóbalesetnél vagy focilabda ütésétől.

Tünetek és diagnózis

A keresztszalag sérülés nem mindig jár fájdalommal. Ilyenkor egy pattanó hang hallható, és a térd nem stabil, amikor a sérült megpróbál ráállni. Az orvos több vizsgálatot végez el, hogy megállapítsa, a térd részei megfelelő helyzetben maradnak-e, ha különböző irányú nyomást fejt ki az izületre. Az alapos vizsgálat nélkülözhetetlen. Az MRI segítségével nagyon pontosan kimutatható a teljes szalagszakadás, de a részleges szakadás csak arthroscopiával diagnosztizálható megbízhatóan.

Kezelés

Részleges szakadás esetén az orvos gyakorlatokat javasolhat a környező izmok erősítésére. Felírhat merevítőt is, amely védi a térdet mozgás közben. Teljes elülső keresztszalag-szakadáskor egy aktív sportoló számára valószínűleg műtétet fog javasolni. A sebész összevarrhatja a szalag elszakadt végeit vagy rekonstruálhatja a szalagot a betegből vett szalagdarabbal (autograft) vagy egy donortól származó (allograft) szalaggal. Bár kísérletesen már próbálkoztak szintetikus szalagok beültetésével, az eredmények azonban nem voltak olyan jók, mint humán szalagok esetén. A beteg gyógyulása során az egyik legfontosabb tényező a 4-6 hónapon át tartó tornáztatás, és a rehabilitációs program elvégzése, amely speciális eszközökkel történik rehabilitációs vagy sport centrumban. A sikeres műtétet és a felépülést követően a beteg visszatérhet normál életviteléhez.

Szeretné tudni, hogyan szüntetheti illetve elõzheti meg kínzó térdfájását?
Keressen fel engem most: hagymasi@ortopedus.hu